125 godina – Lovački savez Srbije

Tabela sadržaja

Lovački savez Srbije - 125 godina

Lovački savez Srbije - organizacija za ponos

Lovački savez Srbije je osnovan pre 125 godina. Retko koja organizacija na teritorije Srbije može da se pohvali ovim podatkom. Ono što je jako bitno za svaku organizaciju koji u ovom slučaju čine 85 000 aktivnih članova je da imaju usko povezanu saradnju sa državnim institucijama i aktivno učestvuju u mnogim pitanjima. Lovački savez Srbije može da se pohvali tom saradnjom, koja je primljena na veliko zadovoljstvo naše države.

Na proslavi 125 godina od osnivanja prisustvovali su izmedju ostalog ministar unutrašnjih poslova gospodin Aleksandar Vulin, kao i predsednik skupštine gospodin Ivica Dačić. U nastavku teksta možete pročitati šta su rekli o udruženju lovaca, kao i predsednik LSS Bratislav Ćirković.

Bratislav Ćirković predsednik LSS

125 godina zavidan jubilej. Retko koja organizacija može da se pohvali. Proslavljamo svo čuvanje prirode, proslavljamo puna lovišta, proslavljamo zaštitu staništa i unapredjenje staništa divljači u Srbiji. Mi retko slavimo, više smo na terenu i više radimo, mnogo vremena provodimo u lovištu. Lovci su jedan balans u prirodi, koji drže biološku ravnotežu, jer da nije lovaca ne bi ni opstala naša divljač, ne bi opstale ni srne ni divlje svinje kao i sva druga divljač. Neretko smo tu da pomažemo i kada su bilo kakve nepogode i nesreće, ali pre svega naša misija i cilj unapredjenje populacija i divljači i unapredjenje staništa biljnih i životinjskih vrsta. Sva površina republike je jedno veliko radilište i jedno veliko lovište, izuzev velikih gradova i naseljenih mesta. 

Ivica Dačić predsednik skupštine Republike Srbije

Mi smo ovaj veliki jubilej 125 godina organizovanog lovstva u Srbiji. Lovački savez Srbije je veoma značajna institucija i jedno od najvećih udruženja koje broji 85 000 članova. Tu su razne profesije u pitanju i ono što je bitno, to je da u donošenju zakonskih propisa, ono sto je važno za narodnu skupstinu jeste da zaista moramo voditi računa o njihovom misljenju jer njihova uloga nije samo da se bave lovom u smislu broja regulisanja divljači, nego da upotrebim taj eufemizam, nego da to sve bude u funkciji zaštite prirode biodiverziteta i da postoji neki plan. U tom smislu je veoma važna saradnja sa Lovački savez Srbije i naravno sa drugim nadležnim drzavnim institucijama. Ja inače ne idem u lov, mada moji članovi porodice to rade. 

Ja sam se ovde malo našalio da sam čuo da u prošlosti je to bio način rešavanja kadrovskih pitanja i drugo, smatram, da su to nasi najbolji mogući izgovori da lovci pobegnu od kuće. 125 godina i prolazi taj izgovor, ali naravno, to se ja šalim zato što mislim i jos jednom ponavljam ja nisam pristalica ubijanja životinja, ali jesam pristalica planskog regulisanja pitanja divljači, odnosno kako lovci kažu, kao i šume kad su u pitanju, odredjenog opstanka biodiverziteta i zato je veoma bitno da postoji saradnja Lovačkog saveza Srbije sa nadležnim državnim institucijama.

Hart urko komplet

Komplet za lov Hart Urko

  • Komplet je 100% otporan na vetar
  • U sebi sadrži PU memabranu koja je vooodtporna i koja se postavljena od mikroflsa
  • Materijal sarži sebi elastina i jako je prilagodljiv vašem telu
  • Veoma je tih komplet što vam omogućava lako šunjanje
  • Materijal je veoma izdržljiv

Aleksandar Vulin ministar unutrašnjih poslova

Bilo je vremena kada je Lovački savez Srbije bio najveća oružana formacija u našoj zemlji. Hvala Bogu ta vremena su daleko iza nas, mi sada odlučujemo o svojoj vojsci i policiji pa smo snažni, ali ni lovački savez nije slab. 85 000 članova aktivnih lovaca zaslužuju svaku pažnju i svako poštovanje. Znate, kada se svi ovi slavni ekolozi, koji bi da zabrane lov i koji bi da zabrane da postoje lovišta uopšte a kada padne sneg, kada bude hladno, kada treba neko da prti po planini hranu, onda nema ekologa i onda su lovci ti koji sačuvaju divljač. Bez lovaca ne bi bilo ni divljači. Ministarstvo unutrasnjih poslova odlično saradjuje sa lovački savezom. Ja se nadam da ćemo do kraja godine dodneti novi zakon o oružju i municiji, a to je zakon koji je donet u neposrednoj komunikaciji sa Lovačkim savezom Srbije. Takodje se veoma radujem i mogucnosti u neposrednoj budućnosti da će MUP početi da radi na organizaciji tzv. Zelene policije, sto će reći da se bori protiv krivolova zajedno sa Lovački savez Srbije, da čuvamo jos snažnije naša lovišta i da će to biti još jedan doprinos očuvanju prirode. Lovci više vole divljač nego odstrel i treba ih poštovati. Ja sam lovac, to se sada ekolozi neće obradovati, da, ali ja sam veoma aktivan lovac, kad mi i supruga kaže da idem da bacim smeće, ja sam u stanju satima da joj objašnjavam da je napolju hladno i da pada kiša i da je noć i da to stvarno može da čeka, ali kada mi kažu da je rika počela i da se pojavio neki dobar vepar, ne pitam ništa nego ustajem u 5 ujutru i odem u lov. Možemo da kazemo da svi lovci imaju tu strast i ono sto je veoma važno, lovci medju sobom nemaju nikakvih socijalnih, nacionalnih, verskih pa ni političkih podela, lovci su jednostavno ljudi koji vole lov, a oni ma koliko bili bogati, bahati i moćni, za njih retko ima mesta u lovištu, onaj koji više voli odstrel nego divljač, za njega, po pravilu, nema mesta u lovištu.

Tekstovi su preuzeti sa video snimaka koje je napravio Tanjug. Tekst o novom zakonu o oružju i municiji možete pročitati na sledećem linku.

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!