Filcani čepovi – najbolje rešenje za brzo čišćenje lovačke puške

Tabela sadržaja

Filcani čepovi su spasonosni kada je reč o čišćenju lovačke puške. Čišćenje lovačke puške nije tako težak zadatak, kakav se čini na prvi pogled. 

Lov je jedan od omiljenih hobija muškaraca na Balkanu, ali može biti opasan ako vaša puška ne radi kako treba. Morate znati kako pravilno očistiti lovačku pušku kako bi dobro radila i zadržala svoju preciznost, a da pritom ostane u dobroj formi godinama kasnije.

U današnjem blogu, pričamo o pravilnom čišćenju puške uz pomoć filcanih čepova.

filcani cepovi

Filcani čepovi garantuju sjajne rezultate

Čišćenje lovačke puške može da bude dugotrajan i naporan proces, posebno ako niste sigurni kako da na pravilan način očistite pušku. 

Morate da rastavite pušku, očistite svaki deo pojedinačno, a zatim je ponovo sastavite. To jeste naporno – ali sa nekoliko trikova u rukavu, čišćenje vaše puške biće mnogo lakše nego ikada ranije!

Možda ste do sada čistili pušku na klasičan način, uz pomoć vate, krpica, ulja i sličnih stvari. Pravi je trenutak da isprobate filcane čepove, jer će čitav proces postati lakši i biće znatno brži.

Evo šta kaže naš lovac Milorad: 

„Od kad čistim lovačku pušku filcanim čepovima, siguran sam da je moja puška potpuno čista! Dok sam, na tradicionalan način, čistio uljem i vatom, bio sam ubeđen da je to dovoljno. Godinama je tako bilo, sve dok nisam kupio filcane čepove i očistio pušku, da se sija! Čišćenje je brže i jednostavnije, a rezultat neuporediv!“

Šta su filcani čepovi?

Filcani čepovi su napravljeni od prirodnog materijala, zapravo, izrađeni su 100% od vune. Oni nemaju dodatnih sastojaka, hemijskih primesa ili legura. Filc se koristi za poliranje metala zbog čega se dobija blistavo poliranje. Vuna upija sve naslage iz cevi, pa je vrhunsko čišćenje zagarantovano.

Da biste pravilno očistili svoju pušku, osim filcanih čepova, potrebna vam je šipka za čišćenje i nosač.

Čišćenje lovačke puške sa filcanim čepovima

Da biste očistili pušku sa čepovima od filca, uverite se da je čep potpuno suv. Ako je na čepu ostala vlaga kada ga umetnete u pušku, to bi moglo da ošteti i cev i čep. Uverite se da su sva prljavština i ostaci uklonjeni oko rupa na vrhu cevi vaše puške pre nego što u njih ubacite bilo kakav alat za čišćenje.

Filcani čepovi – vodič za čišćenje

  • Kada koristimo šipku za čišćenje lovačke puške – direktno zašrafimo filc.
  • Čistimo uvek od ležišta metka ka ustima cevi, pokretima napred-nazad.
  • Tampon treba da prođe čok, što znači da je potreban malo jači pritisak na šipku.
  • Izvučemo šipku iz cevi i ponavljamo postupak.
  • Filcani čepovi se koriste jednokratno.

Prvim tamponom se skuplja prljavština od izgorelog baruta i olova. Zatim cev treba naprskati sredstvom za čišćenje, pa ponoviti nekoliko puta proces sa čistim čepovima.

Ukoliko su naslage stare, nakon prskanja sredstva za čišćenje, treba sačekati 10-15 minuta i onda primeniti isti postupak.

Lovci rado koriste filcane čepove

Ako ste kao većina lovaca, imate više od jedne puške u svojoj kolekciji. Kada je reč o kolekcionarskim dozvolama, postoji novina u Zakonu o oružju i municiji. O tome detaljnije možete pročitati na našem blogu o kolekcionarskim dozvolama.

 Čišćenje pušaka iz kojih redovno pucate je neophodno da biste ih održali u dobrom radnom stanju.

Prilikom čišćenja puške, jedan od najčešćih problema je gubitak ili oštećenje delova dok se uklanjaju iz oružja koje treba očistiti. Sa toliko malih delova – posebno na nekim puškama – lako je da se nešto izgubi dole tamo gde ne možemo da ga vidimo (ili dohvatimo).

Čepovi od filca uklanjaju ovaj problem tako što pružaju jeftin način zaštite tih malih delova od ispadanja tokom čišćenja. Čepovi od filca dolaze u različitim veličinama u zavisnosti od veličine kalibra, tako da ako vam je potreban novi set za vašu pušku, uvek možete da pronađete odgovarajući u Horn online shopu.

Prednosti filcanih čepova

Ono što najviše zabrinjava lovce je to što u puškama ostaje prvljavština, bez obzira što su proveli sate čisteći pušku. Filcani čep čisti naslage tombaka, olova i produkata sagorevanja, pri čemu nema zaglavljivanja i oštećenja vodišta zrna. 

Pri korišćenju filcanih čepova, zaista ćete uvideti znatnu razliku.

Kada završite, vaša lovačka puška će biti čista, sjajna i spremna za akciju!

Sada kada ste zaprljali pušku i potom je očistili, vreme je da se uverite da je spremna za akciju.

Uverite se da je cev očišćena od bilo kakvih prepreka. Kao što je već pomenuto, prljava cev može da izazove probleme sa preciznošću – a ako postoji nešto unutra kao što je komad tkanine ili čaura, to bi moglo biti veoma opasno. Ako ste čistili komoru pre pucanja, proverite da nijedan od tih predmeta nije slučajno ostavljen kada ste završili sa čišćenjem za sobom.

Dvaput proverite sve zavrtnje na vašem oružju da biste bili sigurni da su zategnuti; ovo će osigurati da sve ostane čvrsto pričvršćeno i da se ne olabavi tokom kasnije upotrebe!

To je to! Sada kada znate kako da očistite pušku pomoću filcanih čepova, možete je izvaditi za gađanje mete. Uverite se da imate pri ruci pravu municiju i pripremite se za zabavu na terenu.

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!