Deca u lovu: Kako vratiti decu prirodi kroz lovačku tradiciju

Tabela sadržaja

deca u lovu

Da li se sećate kada ste bili dete, trčali kroz šumu i bili potpuno zadubljeni u svoju maštu? Ili se sećate vremena kada ste prvi put naučili da koristite luk i strelu? Za mene je asocijacija na detinjstvo moj otac koji me je učio da pucam. Sećam se da me je vodio u šumu i učio o prirodi—kako ona funkcioniše i zašto je vredna. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što sam poželeo da idem s njim u lov. 

To je samo jedan primer kako očevi mogu pomoći da se deca ponovo upoznaju sa prirodom koristeći tradiciju lova kao primer za njih.

Deca u lovu: kako deca prate roditeljski uzor

Majka je ta koja svoju decu uči o prirodi. Otac je taj koji svoju decu uči o lovu i lovačkoj opremi. Porodična dinamika je veoma važna za vaspitanje deteta i važno je da očevi preuzmu tu odgovornost kako bi se obezbedilo da buduće generacije nastave da love i uče od prirode.

Prvi odnos deteta sa prirodom počinje sa majkom. Majke su odgovorne da nauče svoju decu kako da komuniciraju sa divljim životinjama, sa pticama, srdaćima, kao i sa domaćim životinjama kao što su psi ili mačke. 

Decu treba naučiti kako da bezbedno maze životinje kada ih sami sretnu kako bi razumeli da nisu uvek opasna ili zastrašujuća stvorenja, već da ponekad mogu biti radoznala ili prijateljski raspoložena! Ako svoju decu ne naučite koliko bezbedno može biti u blizini životinja, onda nema šanse da će ikada saznati kakva iskustva mogu da ih očekuju!

Deca u prirodi žude za avanturom

Očevi su odgovorni za ponovno upoznavanje svoje dece sa prirodom. Tata to može učiniti tako što će im pokazati vrednost lova i objasniti im zašto je lov značajan za održavanje ravnoteže. 

Odgovornost pada na oca jer mu je data jedinstvena prilika da svoju strast, pa čak i svoj talenat prenese na buduće generacije. Očevi mogu da nauče svoju decu kako da love bezbedno i efikasno u kontrolisanom okruženju kada odrastu, ili mogu svoju decu da vode sa sobom u lov u kasnijem uzrastu, kada navrše više od 18 godina.

Odgovornost je na prvom mestu

Morate biti u mogućnosti da dozvolite svojoj deci da rizikuju. Takođe morate biti oprezni u vezi sa rizicima koje im dozvoljavate da preuzmu. Važno je da nauče kako da procenjuju rizike i donose odluke, ali ne možete biti nemarni prema tom procesu.

Poverenje između roditelja i deteta

Poverenje je osnova dobrog odnosa. To je ono što vam omogućava da znate da je vaš partner na vašoj strani, i to je ono što čini da se deca osećaju sigurno i bezbedno kada su sa vama. Najbolji način da izgradite poverenje sa svojom decom je da radite stvari zajedno, bilo da je to odlazak na sladoled ili boravak u prirodi. Postoji mnogo načina da se roditelji i deca povežu oko aktivnosti poput posećivanja lovišta!

Kako škole mogu pomoći da se deca spoje sa prirodom?

Škole mogu pomoći otvaranjem svojih kampusa nakon radnog vremena za sport i aktivnosti. Na primer, škole bi mogle da pruže priliku deci da trče na stazi ili igraju tenis; mogu da ponude časove borilačkih veština; mogu da budu domaćini šahovskom klubu ili mačevalačkom timu. Sve će to doprineti da deca upoznaju čari prirode i da nauče više o njoj.

Lovačka tradicija i načini da se ona održi

Tradicija lova može vas vratiti prirodi. To je cenjeni način života koji postoji hiljadama godina. Skoro smo zaboravili ovu važnu praksu i kroz nju se moramo ponovo povezati sa svojim korenima.

Danas smo previše zauzeti da bismo prihvatili lovačku tradiciju u celini, ali postoji mnogo načina na koje možete da odvojite vreme za prirodu u svom svakodnevnom životu, a da ne izađete u šumu sa vatrenim oružjem (ili nategnutim lukom). 

Možete ići na pešačenje ili šetati po komšiluku; provedite vreme u parku ili posetite neke lokalne rezervate divljih životinja. Idite na posmatranje ptica; uključiti se u napore očuvanja sredine; naučite kako da uzgajate sopstvenu hranu kroz baštovanstvo. Naučite o praksama održive poljoprivrede, a zatim ih isprobajte sami. Volontirajte u skloništu za životinje ili zoološkom vrtu. Mogućnosti su beskrajne! Kada takvu praksu prenesete na svoju decu, znaćete da ste učinili dobru stvar i za njih za prirodu. 

Tradicija lova može pomoći da se roditelji i deca ponovo povežu sa prirodom

Lov je način da se porodice ponovo povežu sa prirodom, ali se takođe radi o učenju veština i odrastanju sa znanjem kako da prežive u divljini. Na ovaj način, lov može pomoći deci da postanu samodovoljniji i sigurniji u sopstvene sposobnosti.

Živimo u svetu u kome su deca sve više odvojena od prirode, a na roditeljima je da im pomognu da se ponovo povežu. 

Tradicija lova je odličan način da se to uradi jer gradi poverenje između roditelja i deteta dok ih oboje izlaže čudima prirode. 

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!