Lov na prepelice – edukativni vodič

Tabela sadržaja

Lov na prepelice

Kada se lovi prepelica

Lov na prepelice određen je kalendarom lova, od 01.08. do 30.09. Najbolji tereni za lov su tereni obrasli strnjikom ili pokošenom detelinom i sa   jutarnjom rosom  dobjamo idealne uslove za lov. Na žalost lovaca, zbog promena u poljoprivredi, veliki zadruge i vlasnici zemlje odmah tanjiraju i zaoravaju strnjišta, često ih i prskaju totalnim herbicidima koji ne odgovaraju ni jednoj vrsti divljači.

Povećana brojnost prepelica u lovištima je već oko druge polovine avgusta. Tada su u lovištima ptice iz većeg dela Evrope. Migratorni putevi ovih ptica zahvataju teritoriju naše zemlje. Najbolje vreme za lov prepelica je svitanje. I po najvećoj suši tada ima bar malo rose , mada nemora da bude pravilo, lov duže traje psi lakše rade, a u poljima je moguće naći veći broj prepelica. 

Lov na prepelice - psi i sačma

Lov na prepelice jednostavno nije moguć bez dobro obučenog lovačkog psa. Najzastupljenije rase pasa su : Nemački kratkodlaki i oštrodlaki ptičar i epanjel Breton. Naravno tu su i Engleske rase pasa, poput poentera i engleskog setera, koje su izuzetno upotrebljive zbog svog vrhunskog
nos. Ovo je tema za posebnu priču.

Većina pušaka ima izmenljive čokove tako da je možda najbolja opcija 1/4 čoka za poluautomate ili 1/4 i 1/2 čoka za bokerice i položare. Municija – punjenja od 28 do 30 grama jer konforna i imaju znatno manji trzaj nego punjenja od 34 gr, a krupnoća od 1.7mm do 1.9 mm. ( italijanska oznaka 10, 11 i 12 ). Zbog niže cene municije, vrlo uspešno i sve više se koristi sportska trap – 2,4 mm i skeet -2,0 mm municija

Lovacki prsluk K77

Lovacki prsluk K77

  • Materijal: ~240gr/m2 keper tkanje
  • Sastav: 65% poliester 35% pamuk
  • Boja: braon sa fluo narandžastim

Način lova na prepelice

Prepelice se lov „s noge na nogu“. U tradiciji je ovoga lova da se lovci priviknu laganom, mirnom kretanju, bez nervoze.

Da bi lov na prepelice bio uspešan, najbolje je loviti u grupama od 5 do 7 lovaca. Razmak između lovaca trebalo bi da bude oko 10 tak metara, upravo zbog činjenice da prepelice znaju da se izvuku i unazad i da poleću iza leđa ili da jednostavno ostanu ne podignute. Takođe, vrlo često se ne pretraži parcela do kraja. Bitno je da parcelu pretražimo do samog kraja bez obzira kolika je vegetacija i koliko je niska strnjika ili lucerka. U najvećem broju slučajeva na samom kraju se podigne najviše ptica. Prilikom pucanja, lovac mora odmah zapamtiti mesto gde je ptica pala i bez skretanja pogleda ići na to mesto. Vrlo često prepelica padne kao da je potpuno pogođena a samo joj je oštećeno krilo i pobegne daleko. Tada su nam od pomoći psi ili često prepelica pokušava da poleti pa otkrije mesto na kome se nalazi. Lovci koji nemaju mnogo etike i samo bi pucali na sve ptice koje polete, a posle kada treba naći oborenu pticu to teško ide jer je mesto nemoguće naći i oni ga brzo napuštaju. Bitna je i disciplina ostalih lovaca. Najbolje je kada neko puca da svi ostali stanu dok kolega traži oborenu pticu, a zatim lagano krenu i izjednače se u zamišljenoj liniji kretanja.

Kraljevski lov

Lov na prepelice zaista spada u kraljevske ili grofovske lovove, jer je jako dinamičan, kratko traje, a dobro uvežbani lovci u dobrom danu sa dobrim psima  imaju dosta šansi za odstrel.

Na kraju bi samo dodali i napomenuli  kako lovce početnike tako i sve ostale lovce na zabrane u lovu, u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu, što u ovom slučaju podrazumeva, pre svega, zabranu korišćenja elektronskih uređaja – u narodu poznatih kao vabilice.

Pravilnik o bezbednosti u lovu nalaže i nošenje obeležavajućeg prsluka ili delova garderobe uočljive boje, Primenom ovih mera sigurni smo da će se obezbediti odgovorno ponašanje učesnika u lovu na prepelice a samim tim i svesti na minium mogućnost dolaska do neželjenih i nesretnih slučajeva.

Poštovane kolege lovci želimo vam DOBAR POGLED

Tekst o izboru kalibra za lov SRNDAĆA možete pročitati na sledećem linku.

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!