Lovište Lom – najveća atrakcija u BIH

Tabela sadržaja

Loviste Lom

ZA JEDNU NOĆ ODSTRELJENA DVA MEDVEDA

Biser ispod Klekovače

Lovište lom nalazi se u okviru istoimene prašume koja je jedna od tri prašume na teritoriji BIH. I kao takva jedna je od tri najveće atrakcije.

Smeštena ispod Klekovače, čiji je vrh visok 1.962 metra, opština Drinić je danas jedna od poslednjih prirodnih oaza u ovom delu Evrope, idealna za sve one koji vole odmor u planini, na čistom vazduhu, gde se mešaju neponovjivi mirisi smrče , jele i bora kojih ovde ima u izobilju. Lovište Lom je biser lovstva u Republici Srpskoj.

Runolist

Runolist (Leontopodium nivale ssp. alpinum) je jedan od najprepoznatijih evropskih planinskih biljki. Budući da je ova biljka vrlo retka zaštićena je u celoj Evropi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava semenom, ali se obnavlja i iz korena. Raste u busenima na nepristupačnim planinskim liticam.

O prašumi

Prašumski rezervat Lom, površine 297,8 hektara nalazi se na nadmorskoj visini od 1250-1522m. U prašumi je pronađeno ukupno 463 biljne vrste: 74 vrsta gljive, 37 vrsta lišajeva, 96 vrsta mahovina i 256 vrsta vaskularnih biljaka. Dendrofloru rezervata Lom sačinjava 25 vrsta lišćarskog drveća, 2 vrste četinarskog drveća i 17 vrsta lišćarskih grmova.

Prirodne lepote, a posebno najveći biser ove opštine, prašuma Lom, jedna od tri u BiH, zapale su za oko i strancima koji sve češće posećuju ovu opštinu, u želji da uživaju u miru i tišini, čistom vazduhu, da šetaju, voze bicikl ili se penju na neke od planinskih vrhova koji okružuju Drinić – Klekovaču, Srneticu, Grmeč, Osječenicu ili Lunjevaču.

– U poslednje vreme imamo dosta lovaca, najviše iz Italije, ali i Austrije i Nemačke, koji u našem uređenom lovištu mogu loviti sitnu i krupnu divljač – kaže Sretko Stanković

Svi ljubitelji prirode će uživati u prašumskom rezervatu Lom, a obilazak prašume se obavlja uz vođstvo i nadzor stručnih lica, poznavaoca biodiverziteta. Posetioci, između ostalog, mogu da vide drvo jele staro više od 500 godina, obima 6,3 metara, tri najviša drveta jele u RS visine 50,51 i 52 metra, koja su upisana u Katalog najvećih stabala u Republici Srpskoj.

Deciji lovacki komplet

Dečiji lovački komplet

Obradujte svoje dete poklonom u vidu lovačke odeće. Ne samo da ćete doneti radost nego ćemo na taj način učiti naš lovački podmladak kodeksima lepog oblačenja i poštovanje lovačke tradicije.

Lovačka kuća "Veliko Vrelo"

Lovačka kuća pripada teritoriji opštine Petrovac. Smeštena je u ambijentu šuma  belog bora, udaljena je 5 kilometara od centra Drinića. Nalazi se na nadmorskoj visini od 950 metara. Restoran sa svojom dugom tradicijom ima domaćinski ugođaj i  pravo je mesto za uživanje i odmor sa pogledom na prirodni ambijent. Lovačka kuća raspolaže i smeštajnim kapacitetima. Iznad restorana nalazi se osam soba, od toga sedam dvokrevetnih i jedna trokrevetna. Pored lovačke kuće nalaze se dva bungalova, smeštajni kapacitet svakoga je 9 ležajeva. U kompleksu lovačke kuće nalazi se asfaltirano igralište. Označena je i trim staza za pešake i bicikliste,

Lovište Lom

Privredno Lovište Lom je osnovano 2015. godine, prostire se na površini od 8022 hektara. Ovo lovište prostire se na nadmorskoj visini između 430 i 970 m.n.m. Osnovne vrste divljači koje su zastupljene su: ris, srna, divlja svinja, vuk, medveed i veliki tetreb.

Uspešno gazdovanje Privrednim lovištem „Lom“ iz Drinića krunisano je proteklog vikenda odstrelom dva medveda u zlatu, trofejne vrednosti od 331 i 304 CIC poena.

Odstrel su u toku iste noći izvršili lovci, državljani Austrije i to pucanjem sa dve različite čeke.

Naime, na čeki na lokalitetu Zavlaka, prvi medved je odstreljen u suton, dok je drugi medved iste noći ostrijeljen na lokalitetu Jasikovac u 21:40 časova..

Direktor Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“, Sretko Stanković naglasio je da je malo nedostajalo da se iste noći odstreli i treći meded koji se pojavio na trećoj čeki, ali za razliku od svojih kolega, treći austrijski lovac nije bio efikasan.

Stanković je naglasio da ŠG „Oštrelj-Drinić“, kao upravljač privrednim lovištem Lom konstatno ulaže napore na sprovođenju svih mera na uzgoju i zaštiti divljači, što iz godine u godinu ovo lovište pozicionira ka vrhu najuspešnijih u regionu, ali zasigurno i šire.

Lovište Lom može se pohvaliti i time da je evidentirano i prisustvo ženke risa sa tri mladunčeta.

Tekst delimično preuzet  sa sajta Lovačkog Saveza Republike Srpske.

Ukoliko želite da pročitate tekstove i o drugim lovištima možete uraditi na sledećem linku.

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!