Međunarodni naučni projekat MammalNet

Tabela sadržaja

MammalNet

Naučni projekat MammalNet

Naučni projekat MammalNet (www.mammalnet.com) podržava i finansira Evropska Agencija za bezbednost hrane (EFSA), a njime u Srbiji koordinira Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, tako što zajedno sa različitim evropskim partnerima koji su specijalizovani za oblast zaštite i ekologije divljih životinja, procenjuje i unapređuje potencijale građanske nauke i otvorene nauke, koji se koriste za monitoring (praćenje stanja) evropskih sisara. Ova inicijativa promoviše istraživanje i očuvanje divljih sisara u Evropi, ali ukazuje i na neke od izazova u životnoj sredini sa kojima se suočavamo, kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta ili pojava bolesti koje se sa divljih životinja prenose na domaću stoku (npr. Afrička kuga svinja).

Aplikacija MammalNet

Projekat MammalNet je uspešno razvio i ponudio nekoliko savremenih aplikacija koje pomažu građanima i naučnicima da evidentiraju prisustvo i aktivnosti sisara u njihovom staništu. Svaki građanin može da koristi aplikaciju na mobilnom telefonu za snimanje sisara i njihovih tragova, ili može u projektu da učestvuje deljenjem slika snimljenih tzv. foto-klopkama (kamerama za nadzor u lovištu). Iako nisu stručnjaci, građani su sigurno sposobni da prepoznaju mnoge sisare u svojoj životnoj sredini (npr. zec, lisica, srna, šakal). Dakle, ovaj projekat podstiče ljubitelje prirode, ekologe, lovce, ili bilo koje druge građane da se aktivno bave građanskom naukom. Deljenje lokacija na kojima su viđeni divlji sisari jedan je od najboljih načina da se unapredi znanje o biodiverzitetu i dragocen je doprinos u istraživanjima divljih životinja.

Kako funkcioniše MammalNet ?

Mnogi građani mogu tačno da prepoznaju one divlje sisare koji žive na teritoriji njihove opštine ili regiona. Videti srnu na livadi ili pak zgaženu na putu je podatak od velike vrednosti za istraživače, što može brzo da se evidentira i jednostavno pošalje pomoću aplikacije iMammalia – ističe Prof. dr Dragan Gačić, ugledni stručnjak sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koordinator projekta za Srbiju. Prema rečima italijanskog stručnjaka i koordinatora projekta za Jugoistočnu Evropu Prof. dr Masima Skendura, foto-klopke omogućavaju da dobijemo neophodne informacije o tome gde i kako žive sisari, pri čemu svaki građanin može da postavi foto-klopku i u svojoj bašti, i biće zapanjen onim što može da snimi. Štaviše, ukoliko građani nemaju dovoljno iskustva, mogu nam poslati svoje slike i video zapise, i prepustiti stručnjacima da prepoznaju vrste sisara. Na taj način će naučiti nešto novo i vremenom sami moći da ih prepoznaju.

U prvoj fazi, ovaj projekat je započet u četiri pilot zemlje (Španija, Nemačka, Poljska i Hrvatska), dok su sada u projekat uključene i druge zemlje Evrope, među kojima je i Srbija. Ima li boljeg načina da brinete o svojoj zemlji od posmatranja i snimanja divljih životinja u naučne svrhe? Ovo je sjajna prilika za svakoga da aktivno doprinese poznavanju sisara.

Preuzimanjem savremenih aplikacija koje su osmišljene u okviru međunarodnog naučnog projekta MammalNet (www.mammalnet.com), potom slanjem svojih slika i video zapisa divljih životinja, mnogi građani Srbije mogu da postanu naučnici koji podržavaju aktivno očuvanje biodiverziteta.

Ne propustite priliku da doprinesete svojoj budućnosti!

U okviru projekta se promovišu različite aktivnosti (npr. takmičenja, kvizovi, kursevi) kako bi se svima olakšalo učešće i probudila ekološka svest i briga o životnoj sredini.

Što je takođe važno, ovaj projekat ima aktivne naloge na raznim društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i Instagram, gde svi učesnici i druge zainteresovane osobe mogu da se informišu, kao i da postavljaju pitanja i komentare u vezi projekta.

LOGOTIPO_MAMMALNET

Otvoren je poziv za besplatan onlajn kurs

„MOGUĆNOSTI GRAĐANSKE NAUKE ZA POBOLJŠANJE OČUVANJA EVROPSKIH SISARA“

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!