Mere prevencije afričke kuge svinja koje svaki lovac treba da primeni

Tabela sadržaja

Afrička kuga svinja u Srbiji je trenutno prisutna, a prema poslednjim podacima, na teritoriji 42 opštine, i 14 upravnih okruga. Aktivnosti ljudi, kao što su lov i dodatna prehrana divljih životinja imaju presudan uticaj na razvoj zarazne bolesti u populaciji divljih svinja. Lov može dovesti do širenja AKS-a usled bežanja divljih svinja u druge oblasti, ali može biti i veoma koristan u regulisanju gustine životinja, a time i mogućnosti prenošenja virusa.

U kampanji borbe protiv afričke kuge svinja, Evropska agencija za bezbednost hrane, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, apeluje na lovce da se uključe i preventivno reaguju, kako bi doprineli sprečavanju širenja bolesti koja ugrožava stočni fond i ekonomiju mnogih zemalja.

Lovci mogu pomoći u zaustavljanju ove za svinje smrtonosne bolesti prijavljivanjem sumnjivih slučajeva i zato je potrebno da se pridržavaju određenih pravila i da preduzmu neophodne mere. 

Pre svega, lovcima se savetuje da drže odstojanje, ukoliko naiđu na uginulu divlju svinju i što pre prijave slučaj nadležnim lokalnim institucijama.

Zbog prevencije širenja AKS-a i drugih zaraznih bolesti, ne bi trebalo ostavljati u lovištu otpatke od hrane životinjskog porekla, kao ni iznutrice i ostale delove tela divljih svinja u šumama i poljima.

Veoma je važno da lovci obrate pažnju na dezinfekciju opreme. Kako bi se sprečilo potencijalno širenje afričke kuge svinja, neophodno je da uvek pre napuštanja lovišta temeljno dezinfikuju svoju opremu. Pritom bitno je imati posebnu garderobu za lov koja ograničava kontaminaciju lovačkih alata i vozila krvlju.

Africka Kuga

Obavezna je i dezinfekcija svih alata koji se koriste za prenos divljih svinja nakon upotrebe u zaraženom području, kao i obuće i prevoznih sredstava. Lovcima se savetuje da koriste nepropusne sudove za leševe iz šume.

Ukoliko u sopstvenom domaćinstvu drže domaće svinje, nakon svakog dolaska iz lova, potrebno je da promene odeću i obuću pre nego što pristupe pojenju, hranjenju svinja ili čišćenju svinjca. Onima koji imaju domaće svinje, savetuje se i da ih nikako ne hrane mesom divljači. Preventivnih mera dezinfekcije, treba se pridržavati i ako nemate domaće svinje, naročito ako posećujete nečije dvorište ili gazdinstvo. Svakako najbolje je izbegavati posete farmama svinja nakon lova.

Takođe, lovcima se savetuje da što manje koriste privatne automobile u zaraženim područjima, naročito za prevoz ulovljenih životinja.

Ako imaju bilo kakvu sumnju, obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom organu.

Takođe, zamolite lovce koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena afrička kuga svinja da ne donose sa sobom namirnice pripremljene od mesa poreklom od domaćih ili divljih svinja. AКS se vrlo često prenosi i kontaminiranom hranom.

U Evropi trenutno ne postoji odobrena vakcina protiv AKS, pa su mere prevencije jedini način da se zaustavi širenje ove po svinje smrtonosne bolesti. Učestvujte u zaštiti divljih i domaćih svinja, kao i ljudi čija sredstva za život zavise od njih.

Kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“, koju vodi Evropska agencija za bezbednost hrane, posvećena je iskorenjivanju afričke kuge svinja u Evropi i realizuje se četvrtu godinu zaredom u 18 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija. Ideja kampanje je da se poveća brzina prijavljivanja i preduzimanje preventivnih mera radi sprečavanja širenja bolesti.

Za više informacija posetite sajt kampanje Evropske agencije za bezbednost hrane: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/rs/ .

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!