O evropskim, vučjim i domaćim družinama

Tabela sadržaja

Evropska federacija za lov i zaštitu prirode, FACE je 8. novembra 2023. objavila Manifest pred izbore za evropski parlament koji će se održati od 6. do 9. juna 2024.. Predsednik FACE, Šveđanin Larson, o čemu je Lovački Magazin već pisao, kaže da je 360.000 evropskih lovaca  potpisalo Manifest, pokazavši odanost principu zakonima uređenog lovstva.

  Manifest „glasa evropskih lovaca“, poziva sve kandidate za Evropski parlament da potpišu ovaj predizborni dokument u kome, između ostalog,  stoji:

  • zakoni i odluke koje utiču na lov i očuvanje divljači biće primenljivi, pravični i razumljivi;
  • poštovaće se evropsko kulturno nasleđe od vitalnog značaja za budućnost Evrope, obogaćujući time živote njenih građana;
  • prepoznaće se značajna uloga lovačke zajednice u očuvanju prirode.

  Evropsku Uniju očekuju neslućene promene u narednih pet godina – 2029. to sigurno neće biti Evropa koju smo poznavali. Ona se već danas u međunarodnim odnosima slabo šta pita. Ipak, evropski parlament izbaran  2024. kreiraće njenu politiku narednih 5 godina, pa tako uticati i na njeno lovstvo i očuvanje prirode. Larson smatra da je Manifest značajana prilika da se glasovi evropskih lovaca dobro čuju i razumeju. Članovi FACE će u narednim mesecima za svoj Manifest aktivno tražiti podršku od poslaničkih kandidata, bez obzira na njihove političke stavove; ne kriju da će glasati samo za one koji razumeju:

  • da je lov u mnogim delovima Evrope visoko društveno prihvaćen i da taj trend raste;
  • da 7 miliona lovaca u Evropi donosi velike koristi društvu trošećipreko 16 milijardi evra godišnje.

  Osim Manifesta, FACE je 15. novembra 2023. predsedniku Evropske Komisije Ursuli Fon Der Lajen uputio otvoreno pismo o vukovima. U septembru je ova u ženica veoma skromnih dometa ali velikih korupcionaških i političkih afera, održala konsultacije o uticaju vukova na seoske zajednice.  Pošto je na tome i ostalo, otvorenim pismom je pozivana da što pre nastavi „brzu akciju za uspostavljanje praktičnih okvira za suživot ljudi, imovine i predatora“. Naime, FACE smatra da je neophodno odmah prekinuti sa strogom zaštitom vuka. Uspešni sistemi upravljanja ne dozvoljavaju konfuziju oko odstrela tamo gde su populacije vuka brojne i gde ugrožavaju čoveka. Face dakle javno poziva Fon der Lajenovu „da brzo pređe na sledeći korak a svakako pre junskih izbora.“

  Ova „prepucavanja“ između lovaca i poljoprivrednika s jedne strane i Evropske Komisije s druge, traju već godinama – od povratka vuka u regione EU. Pojava vukova je dovela do sukoba interesa sa lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno tamo gde se mere za sprečavanje napada na stoku ne sprovode dovoljno.  

  Brojnost vuka u EU je 2018/19. bila oko 13 -14 OOO. Trend je u porastu a staništa mu se preklapaju s habitatima ključnim za gajenje ovaca i krava. Unija COPA i COGECA, najjača grupa evropskih  poljoprivrednika, pedantno je zabeležila da je u Francuskoj 2004. za štete od vukova isplaćeno 4,9 miliona evra a 2018. preko 24 miliona evra odštete. Postalo je jasno da je besmisleno dalje to finansirati, pa je reagovao i FACE – diplomatski ali i oštro, pismom otvorenim za javnost.

  Osnovan 1977. godine, FACE predstavlja interese 7 miliona lovaca u Evropi kao međunarodna neprofitna i nevladina organizacija. Ovo ga čini najvećom demokratskom lovačkom asocijacijom i jednim od najvećih evropskih tela civilnog društva.  Nalazi se na spisku evropskog Registra transparentnosti koji vodi podatke o organizacijama koje utiču na politiku institucija EU.

  Može li Lovački Savez Srbije, inače član, da nauči i primeni nešto od načina na koji rade FACE, CIC, ili evropska nacionalna lovačka udruženja? Ima li LSS (čitaj predsednik) hrabrosti da, za početak, javno kaže da će srpski lovci dati svoj glas isključivo onim strankama  koje ih podržavaju? Prava je prilika, Srbija će u decembru na izbore.  Nedavni, neosnovano uveden moratorijum na nabavku oružja bio je idealan da LSS odigra ulogu koju je izabrao davne 1896. Umesto toga, imali smo saopštenja stidljivo, oprezno pisana i objavljena u lovačkim medijima koje niko drugi sem nas i ne čita. Da ne pominjemo da je svaki novi zakon o oružju gori i restriktivniji od prethodnog; da su lovišta sve praznija delom i zbog zakona o lovstvu i legendarnih epskih „izmena i dopuna“.

  S druge strane, takve reakcije LSS su bile očekivane. Ko god je bio iznenađen, priželjkujući dostojanstvenu i mušku reakciju, ne poznaje prilike u teško obolelom srpskom lovstvu.

  Nepune dve decenije su kako prof Popović, nato-lobista Šormaz koji je Vučiću obećao hiljade lovačkih glasova, danas skromni član stranke Ćirković, zabijaju glave u pesak iz straha da se „neko“ ne naljuti i ne ugrozi fotelja dobijena uz saglasnost tog istog  svemoćnog „nekog“. Skoro svaki sistem  ili organizacija mogu da izdrže kratku i lošu upravu ali dugotrajna ga izvesno vodi put nepopravljive štete i nestajanja.

  Istina, živimo u doba suspendovanih osnovnih ljudskih prava i vladavine zakona garantovanih republičkim Ustavom, u državi gde ni njen predsednik ne zna pouzdano gde su joj granice a hteli bi  organizovano lovstvo. Nije baš realno, slažete se

Miša Perović

Nekadašnji potpredsednik CIC -a

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!