Privredno Lovište Vrbnica

Tabela sadržaja

Privredno Lovište Vrbnica

Velika populacija divljači

Privredno lovište Vrbnica ima  osnovne vrste divljači kao što su srna, divokoza, medved, veliki tetreb, zec i divlja svinja. Od važnijih vrsta divljači van režima zaštite, u lovištu su stalno prisutni vuk, lisica, divlja mačka i dr.

Radom kvalitetnih stručnih kadrova na poslovima lovstva u ovom Šumskom gazdinstvu, na čelu sa Upravnikom radne jedinice za lovstvo, diplomiranim inženjerom Bojanom Papricom, uz pravovremeno ulaganje u lovne objekte i domaćinsko gazdovanje, lovište „Vrbnica” je pozicionirano na samom vrhu privrednih lovišta po pitanju rezultata uzgoja, zaštite i korišćenja divljači.

Investiciona ulaganja u privredno lovište Vrbnica

Naime, velika investiciona ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju lovnih objekata u 2020. godini već su na kraju 2021. godine u potpunosti opravdala uložena sredstva.

Tako je rekonstrukcijom lovačke kuće u samom srcu lovišta, lovcima obezbeđen komforan boravak i odmor u planini pre i posle lova uz struju, vodu, centralno grejanje, total tv, internet, letnjikovac sa ugrađenom pečenjarom, i dr.

Istovremeno, u lovištu je izgrađena viska čeka za lov medveda i vuka, jedinstvena na ovim prostorima. Čeka je armirano-betonska, zidana, termički dobro izolovana, te sa dimenzijama i tehničkom opremljenošću ne ostavlja ravnodušnog ni najzahtevnijeg svetskog lovca.

Električna energija na „solarni pogon”, savremeni rotacioni video nadzor hranilišta sa alarmom, internet, pisoar i peć na drva omogućavaju lovcu potpuni komfor tokom lova divljači sa ove čeke.

Lovacka ceka zatvorena
Lovac u lovackom kombinezonu

Lovački kombinezon

Lovacki Termo Kombinezon S27 je vodoodbojan. Boja maslinasto zelena. Punjen koflinom.

Stručnost kao posledica uspeha

Stručnim gajenjem divljači u privrednom lovištu Vrbnica, obezbeđena je optimalna polna i starosna struktura divljači koja omogućava racionalno korišćenje visokotrofejnih jedinki, obezbeđujući istovremeno trajnost uspešnog gazdovanja ovim lovištem.

Kvalitetnom ponudom usluga, korisnik lovišta je u lovnoj 2020/2021. godini izvršio odstrel tri medveda, i to u jedan u zlatu, jedan u srebru i jedan u bronzi, kao i realizovao odstrel tri vuka od čega je jedan u zlatnoj medalji, čime je u potpunosti ispunjen planirani obim korišćenja ovih vrsta predviđen Godišnjim planom.

Već sa početkom lovne 2021/2022. godine, odstrrljen je jedan medved u zlatu što je zasigurno najava još jedne uspešne lovne sezone u ovom lovištu. Navedenim korišćenjem divljači, ostvareni su prihodi koji su pokrili sva investiciona ulaganja u lovište u prethodnim godinama.

Pokraj rukovodioca radne jedinice, na poslovima lovstva u ŠG „Maglić” su stalno zaposlena i tri lovočuvara, koji svojom posvećenošću poslu zasigurno dele zasluge za poslovni uspeh ovog privrednog lovišta koje je u zadnje vreme uzor mnogim lovištima u Republici Srpskoj, ali sigurno i šire.

Lovac sa ulovljenim medvedom

Pismo lovca Dragomira Maglića

„Kao što se čoveku dogodi ljubav iznenada, neplanirano i sa ogromnom količinom emocija, tako se nama dogodila lepota Zelengore, ljubazni domaćini (stručna služba) na čelu sa Ing. Bojanom Papricom i naravno besprekorno uređeno lovište Vrbnica sa mnoštvom autohtone divljači. Međutim, ako postoji ostvarenje lovačkog sna to je svakako privilegija loviti sa novoizgrađene čeke na Stubicama koja po svim standardima ispunjava najstrožije kriterijume za objekte takvog tipa.

Moram istaći da smo mi lovci koji su obišli mnoštvo lovišta, ali ovako izgrađen i opremljen objekat nismo videli nigde, koji svakako mora služiti na ponos i ŠG „MAGLIĆ” i REPUBLICI SRPSKOJ, a siguran sam i regionu. Da naš lovački san još nije odsanjan govori u prilog činjenica da smo sa te “šumske lepotice” uspeli za nepunih 36 sati odstreliti vuka i medveda, a „Košuta” nam je podarila lep primerak divokoze. Lovište Vrbnica i gospodo hvala vam za sve, hvala za ispunjene snove i hvala na prilici da lovimo u takvom ambijentu i provodimo vreme sa fantastičnim ljudima”,  u svom pismu napisao je Dragomir Maglić.

Lovište Vrbnica je takođe dobilo pohvale od Džerarda Selmana koji je napisao :

 „Lov sa zatvorene čeke u Stubicama predstavlja poseban doživljaj i osjećaj nečeg novog i savremenog u razvoju  organizaciji lova. Posebna zahvalnost ŠG Maglić, Bojanu Paprici i ostalim radnicima u lovstvu što se na jedna poseban i jedinstven način angažuju u ovoj oblasti kroz primenu najsavremenijih metoda i naučnih i stručnih standarda koji dopirnise razvoju lovstva i koji bi u svakom slučaju mogli poslužiti kao primer i standard svima koji gazduju i upravljaju lovištima.”

Neša Kotlaja

Neša Kotlaja

Pogledajte naš članak TOP 8 Lovačkih cipela.

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!