Rizik od saobraćajnih nesreća od divljači povećan

Tabela sadržaja

Od nedjelje, 26. marta, ponovo će se primjenjivati letnje računanje vremena. Ovo predstavlja rizik za divlje životinje, posebno u pogledu saobraćaja. Izlazak sunca će se pomeriti sa 5:40 na oko 6:40 časova od 26. marta. 

Jutarnji i večernji sati u aprilu i maju posebno su rizični za ljude i životinje. Konkretno, periodi između 5:00 i 7:00 ujutro i 21:00 do 23:00 časa su faze u kojima rizik od nesreća s divljim životinjama naglo raste. Glavne žrtve nesreća su jedinke srneće divljači. Na našim putevima u velikoj meri stradaju lisice, divlje svinje i zečevi. Poseban problem u pojedim područjima predstavljaju divlji konji.

Kakvo je stanje u Nemačkoj? 

Nemački lovački savez (DJV) objavio je rezultate prema kojima je u periodu od 2019 do 2022. godine registrovano 48.200 slučajeva saobraćajnih nesreća sa divljim životinjama. Učesnici u saobraćaju i lovci mogu koristiti aplikaciju za mobilne telefone “Tierfundkataster” putem koje vrše prijave slučajeva životinja koje su stradale u saobraćaju. Obim nesreća sa divljim životinjama koji uključuju manje sisare, a koji nisu evidentirani u službenoj statistici nesreća divljih životinja, postao je vidljiv tek kroz ovaj projekat.

Kako bi se smanjio rizik od nesreća u Nemačkoj je napravljen film sa savetima kao i brošura za vozače. I film i brošura se mogu naći na internet stranicama. Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova razvilo je aplikaciju za mobilne telefone, koja upozorava na glavna područja nesreća s divljim životinjama, bez obzira na doba dana. Tokom vožnje, pametni telefon emituje bip i glasovnu poruku čim se vozilo približi kritičnim područjima nesreće sa divljim životinjama. U slučaju da dođe do sudara s divljom životinjom, aplikacija se može koristiti za upućivanje hitnog poziva i dijeljenje tačne lokacije nesreće.

Kako izbeći saobraćajnu nesreću?

Vozači treba da voze odgovarajućom brzinom, posebno u područjima sa puno šuma i njiva. Vožnja brzinom od 80 km/h umesto 100 km/h već skraćuje put kočenja za 25 metara. Okolinu puta treba uvek pažljivo pratiti. Ako se sudar ne može izbeći, vozilom se mora kočiti bez skretanja u suprotnu traku. Ukoliko je došlo do nezgode sa divljači, odmah treba obavijestiti policiju, koja će o tome obavestiti nadležnog službenika lovačkog udruženja.

Kako sprečiti nesreću?

– Smanjite brzinu duž rubova šuma i polja.
– Novi putevi kroz šumska područja su posebno opasni, jer divljač zadržava svoje uobičajene rute prelaska.
– Najveća opasnost je u zoru i sumrak, noću i u magli.
– Ako se sudar ne može izbjeći: pritisnite kočnicu i držite volan. Ne izbegavajte udar u divljač! U suprotnom putovanje će se završiti u suprotnoj saobraćajnoj traci ili u drvetu pored puta što može imati fatalne posljedice po putnike.

Šta ako se desi nesreća?

– Osigurajte mesto nesreće: upalite svetla upozorenja, stavite sigurnosni prsluk, postavite trougao upozorenja i pozovite policiju. Ako su ljudi povređeni, potrebno je pozvati broj za hitne medicinske slučajeve.

– Zbog mogućeg rizika od infekcije: mrtve životinje dirajte samo rukavicama.

– Svako ko sa sobom ponese divljač podleže krivičnom gonjenju za krivolov.

– Ne sledite životinju koja beži.  

– Službeniku lovačkog udruženja objasnite u kojem pravcu je divljač otišla. Ovaj podatak olakšava pronalazak ozlijeđene životinje

Potrebno je napomenuti: DIVLJAČ NE PRELAZI SAOBRAĆAJNICU, VEĆ SAOBRAĆAJNICA PROLAZI KROZ ŽIVOTNI PROSTOR DIVLJAČI!!!

Izvor: Facebook i Instagram stranica “The Dinarides Conservation”

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!