Sabor lovaca Srbije “Zlatibor 2023

Tabela sadržaja

Četrdeset prvi Sabor lovaca Srbije “Zlatibor 2023” otvoren je 24.02.2023. godine. Sabor je otvoren u salonu Pjević na padinama Zlatibora uz prisustvo preko 1300 lovaca iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske i Evrope. Organizator manifestacije Lovačko društvo “Zlatibor” iz Čajetine ove godine proslavlja 120 godina zlatiborskog lovstva i 40 godina od pokretanja hajke na vuka.

Dobrodišlica predsednika udruženja Milovana Kneževića

Dobrodošlicu lovcima poželio je predsednik udruženja Milovan Knežević. “Pre svega, želeo bih da pozdravim predstavnike opštine Čajetina, predsednika Lovačkog saveza Srbije, predstavnike resornih ministarstva, direktora Prvog Partizana, predstavnike javnih poduzeća, zatim predstavnike lovačkih udruženja Zlatiborskog okruga, Lovačkog saveza Zapadne Srbije, a posebno predstavnike lovačkih udruženja bratske Republike Srpske i udruženja srpske autonomne pokrajine Kosova i Metohije iz Zubinog Potoka”, istakao je Knežević. On je u nastavku govora svim učesnicima sabora poželeo pre svega ugodno veče i lepo druženje, strelcima da ostvare dobre rezultate u takmičenju u lovnom streljaštvu, a lovcima dobar pogled i mirnu ruku tokom lova na vuka. 

Obraćanje predsednika LSS Bratislava Ćirkovića

Sabor lovaca Srbije zvanično je otvorio predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković. “Želim da čestitam domaćinima 120 godina održivog lovstva na meni posebno dragoj planini Zlatiboru. Lovstvo ne postoji 120 godina, lovstvo postoji od iskona i ono je prvi oblik organizovanog delovanja ljudi. Nakon ovoliko godina naša lovišta pokazuju da smo mi pre svega pravi čuvari prirode i pravi zaštitinici. Lov i lovstvo u Srbiji se nalazi na zasluženoj poziciji u društvu, a za to ste zaslužni pre svega vi lovci koji čuvate i održavate ono što nam je država dala na korišćenje. Želim da pohvalim lokalno udruženje iz Čajetine za njihov rad i doprinos u oblasti razvoja lovstva posebno u doba kada beležimo rast populacije divljači visokog lova. Od srca vam čestitam obeležavanje jubileja i na kraju želim da se zahvalim državnim organima i lokalnoj samoupravi koji podržavaju sve aktivnosti lovaca na očuvanju prirode.

Bratimljenje udruženja Čajetina i Vlasenica

Tokom svečane večere pobratimila su se udruženja iz Čajetine i Vlasenice. Povelju su potpisali Mile Pantović predsednik skupštine LU “Zlatibor” iz Čajetine i Marko Todorović predsednik Lovačkog udruženja “Igrišta” iz Vlasenice. Uz želju da bratimljenje bude srećno i berićetno predsjednik Marko Todorović poklonio je domaćinima sliku reke Drine uz napomenu da nas ona spaja i da je ona kičma Srpstva.

U nastavku su uručena priznanja zaslužnim lovcima, organizacijama i pojedincima, a posebno priznanje i odlikovanje dodjeljeno je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je dao veliki doprinos razvoju lovstva i stvaranju pozitivne slike o lovcima i njihovom radu na zaštiti divljači i prirode ne samo u Republici Srpskoj i Srbiji, već i u regionu.

Tokom večere prikazan je film o LU “Zlatibor” Čajetina u produkciji Kulturnog centra Čajetina koji na prelep način prikazuje istoriju lovstva na prostorima planine Zlatibor.

Lovci su se uz tombolu i muziku družili do kasno u noć. Za subotu su planirana takmičenja u lovnom streljaštvu, a u nedelju tradicionalni lov vuka. 

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!