Sajber Lovci – Top greške koje moramo iskoreniti

Tabela sadržaja

Sajber lovci

Poznato je da je ovo sajber era, da se bez interneta i raznih društvenih mreža ne može ni u wc da otići, a samim tim tako, lako i sve društvene mreže ni krive ni dužne dospeše u lov.

Sajber lovci loša budućnost

Pored lepih fotografija iz lova i onog što prati lov, prirodu i druženje , nažalost imamo priliku da vidimo i ono što ne priliči lovcima. Imajući u vidu da su za kompjuterima mahom mladi ljudi, mladi lovci, moramo svi zajedno pravovremeno reagovati kako ne bi dobili pogrešnu sliku naše lovačke budućnosti. Listajući tako Facebook stranice često imamo priliku da sretnemo fotografije lovaca pozera koji ne da nemaju pojma šta je lov, nego, blago rečeno nemaju pojma ko su i šta su zaprvo lovci.

Ko su lovci?

Pre svega lovci su zaštitari prirode i divljači. Naravno, hvala i drugim zelenim organizacijama, ali da nije lovac i lovačkih organizacija tvrdim da današnja mladež ne bi imala priliku da u prirodi vidi srnu, zeca, fazana i drugu divljač. Lov je viteška disciplina, kultura jednog naroda. Nekada se po šeširu i lovačkom odelu moglo pretpostaviti odakle lovac dolazi, a danas??? Ponekad, kada sretnemo neku grupu lovaca obučenih u maskirne uniforme, opremljene radio vezom ne budeš siguran da li si sreo grupu lovaca ili neku paravojnu formaciju ili sajber lovce.

Lovci - Specijalci

Kod sajber lovaca nema više ni lovne kulture, ni lovačke etike, više ne lovi divljač I ne vrši odstrel, već se “ubija”. Neretko se mogu sresti slike “specijalno” obučenih jedinica za noćni lov opremljenih svom potrebnom opremom za tu vrstu plemenitog ubijanja. Najjači su. Najjači su oni što pored maskirnih odela, maskirnih pušaka I džipova imaju kamuflirane pse sa prslucimau raznim kamuflažnim dezenima. Verovatno da bi se pas stopio sa okolinom u kojoj se nalazi, ili možda da ne odaje vlasnikov položaj.

Vector optika 1-6X24

Vector optika 1-6X24

Izuzetno kvlitetan, vrhunski optički nišan, koji savršeno parira svetski poznatim robnim markama. Odličan za zimske pogonske lovove. 

Najveće greške

Nama je još uvek smešno i čudno kada na zbornom mestu sretnemo kolegu urednog i u čistoj uniformi. Gledajući filmove i čitajući knjige primećujemo da u lov iz sporta odlaze plemići I lovatori,  pa tako i naši sajber lovci pomisle kako i oni imaju para pa bi mogli malo u lov i oni da idu. Odu u prodavnicu, često ne znajući šta kupuju, uzimaju najskuplju opremu. Prodavci, ko prodavci bitan je profit. Onda dolazi onaj deo kada se vrate iz lova i počne hvalospev. Te ubio sam to i to, te napucao se kao na frontu. A onda na red dolaze fotografije iz lova na kojima se često može videti noga koja gazi “ubijenu” divljač. ”Ubijenu” jer oni neznaju za reč ODSTREL. Još gore kada vidite fotografiju na kojoj sede na ulovu i vuku ga za uši i slično, Ili kada psi opremljeni gps ogrlicama čerupaju divljač, ili kada vas sa hauba raznih džipova posmatra “ubijena” divljač. PONIŽAVAJUĆE . Očito je potrebna edukacija i kako se fotografisati.

Zaključak ove konfuzije

Kada je neko od nas čuo u lovu zvuk lovačke trube ili gledao kako lovci odaju poslednju počast divljači? Kako uživaju u svakom činu lova i onoga što nam lov donosi? Ovo su pitanja koja sajber lovci trebaju da postave sami sebi.

Najčešće imamo priliku da čujemo ili pak pročitamo ispod fotografija komentare o težini ( vepar težak 150 kg, vepar težak 200 kg). Nažalost dolazimo do činjenice da trofejnu vrednost ocenjujemo u kilogramima. Kada je tako onda se samo nameće pitanje šta će nam lovni radnici kada to umesto njih može KVALITETNO DA URADI JEDNA VAGA ILI KANTAR.

Ako nastavimo ovim tempom vrlo brzo nam neće trebati ni zakon o divljači i lovstvu  a ni lovačka etika.Trebaće nam samo jedan osrednji računar kako bi sami mogli da se hvalimo kako smo postali vrhunski sajber lovci.

I zato prst na čelo. Razmislimo gde nas ova moda vodi. Divimo se kolegama kojih na svu sreću ima sve iše i više koji prihranjuju divljač i brinu o njoj, grade lovno-tehničke objekte, o kolegama koji čuvaju tradiciju i običaje lovstva. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog naše dece, zbog nas samih koji želimo da lov bude ono što jeste …..VITEŠTVO, DRUGARSTVO, POŠTOVANJE PRIRODE, DIVLJAČI I SVOJIH DRUGOVA LOVACA ……..

Neša Kotlaja

Neša Kotlaja

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!