Tabela sadržaja

Kažu da su ono, kroz šta čovek nastavi da živi i nakon što se njegov život završi, priča i uspomene! Tako je i ova priča , na krajnje neobične načine, našla put do nas. Ovu priču prepričao nam je Boban Vasiljević, lovočuvar u Dubašnici kod Bora. Ima njoj više od desetinu godina. Akteri su dobro poznati, a junak priče odavno je otišao u večna lovišta. 

Naime, poznati lovac iz prethodno pomenutog kraja dobio je dozvolu za odstrel jelena. Međutim, potraga je bila duga i već kad su hteli da odustanu u jednom voćnjaku naišli su na “gorskog” po meri. Hitac iz pravoslavnog 8×57 (a kojeg drugog, kad je ovaj najbolji!?) i jelen je pao! Pala su čestitanja i radovanje, a naš lovac Vule, kao dobar domaćin, hteo je da jelena namesti za fotografisanje kolegi koji ga je odstrelio. On je bio oniži, krupniji čovek i u toj aktivnost nekako je uspeo da opkorači jelena. Dok je, držeći ga za rogove nameštao glavu za fotografisanje, jelen je skočio i poneo nesrećnog Vuleta kao kakvog džokeja koji je mesto dizgina u rukama imao paroške. Sedlo mu je bilo goli jelenski hrbat. 

Družina lovca netremice je posmatrala scenu raspomamljenog jelena koji nosi Vuleta na leđima kroz šljivik dok ga grane udaraju po licu, glavi i vratu. Uspeo je Vule, grčrvito se držrći za rogove, da obori rekord rodeo jahanja gorskog jelena! Kažu očevidci, a i sam džokej da je to potrajalo. Mada u tim i takvim trenutcima sekunde izgledaju kao večnost svi se slažu da je bar dva minuta bio zvezda rodea Crnog vrha. 

U nekim kulturama, ukoliko džokej usps više od 10 sekundi da ostane na plećima životinje koju jaše, smatra se da ju je pokorio! Kad mu je ponestalo snage i dobro ugruvan udarcima grana, pustio se Vule sa jelenskih leđa. Nađen je na ivici voćnjaka blizu šume – ugruvan i ošamućen! Prevezen je hitno u bolnicu. A onda su krenule priče! 

Za kratko vreme ceo okrug je čuo za ovaj rodeo! Postao je pacijent sa najviše poziva u bolnici, da na kraju nije hteo da se javlja na telefon, jer je znao da su šale u pitanju. Nakon par dana izašao je oporavljen, ugruvan i plav iz bolnice, ali yahvatan što mu je glava na ramenima Kažu da su mu prijatelji, za izlazak i ljute rane junačke zavređene u neravnopravnoj borbi, priredili jako lepu dobrodošlicu i veselje koje je trajalo dugo u noć. 

A jelen, zapitaće se neko, šta bi sa njim?! E jelen je ulovljen nakon nekog vremena. U korenu roga, kao i ovaj na fotografiji, imao je zaglavljeno karabinsko zrno! Pogodak je preneo svu energiju na lobanju i izazvao guibitak svesti kod životinje. Nakon drmusanja oko priprema za fotografisanje i stabilizacije nervnog sistema došao je k sebi i sa Vuletom postao zvezda na Crnom vrhu!

Priču preneli smo vam u celosti, da je zaborav ne pregazi, pre svega jer je šaljivog karaktera. Ali i iz razloga, da bismo skrenuli pažnju na to, koliko je opreznosti potrebno kada se bavite sportom kakav je lov!

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!