Srndać – Metode, Kalibri, Optike

Tabela sadržaja

Srndać koji trči kroz polje

Metoda lova na srndaća sa čeke je vrlo popularna i često se koristi u lovu na ovu vrstu divljači. Ova metoda lova podrazumeva postavljanje lovačke čeke u prirodi, na mesto gde se očekuje dolazak srndaća. Lovačka čeka može biti izgrađena od različitih materijala, a najčešće se koriste drvo ili metal.

Šta je bitno pre postavljanja čeke?

Prije nego što se postavi lovačka čeka, lovac mora istražiti teren i utvrditi putanju kretanja srndaća. Ovo se može učiniti promatranjem tragova koje su ostavili srndaći ili prikupljanjem informacija od lokalnih stanovnika.

Kada se pronađe prikladno mesto za postavljanje čeke, lovac mora se prikrivati i čekati. Važno je da lovac bude vrlo tih i oprezan kako ne bi uplašio srndaće. Često se koristi kamuflažna odeća kako bi se lovac prikrivao u okolini.

Lovačka čeka mora biti postavljena tako da lovac ima dobar pogled na područje na kojem se očekuje dolazak plena. Često se postavljaju u blizini pašnjaka ili uz rub šume. Takođe je važno da lovac ima dobar pogled na čitav prostor kako bi mogao videti dolazak srndaća na vreme.

Kada se srndać pojavi, lovac mora biti vrlo oprezan i miran. Ovo su vrlo oprezne životinje, pa ih ne treba uplašiti. Lovac mora imati dobru kvalitetnu optiku kako bi mogao videti srndaća na daljinu, kao i dobro ciljanje kako bi mogao precizno pucati.

Šta se dešava nakon pucnja?

Nakon što se puca, lovac mora ostati u čeki i pričekati nekoliko minuta pre nego što izađe van. To se radi kako bi se osiguralo da je srndać mrtav ili da neće pobeći na veliku udaljenost. Nakon što lovac izađe iz čeke, treba slediti tragove kako bi pronašao i preuzeo plen.

Metoda lova sa čeke zahteva mnogo strpljenja i pažnje, ali se često koristi jer omogućuje lovcu da se prikriva i čeka dolazak srndaća na mesto koje on odabere. Ako se ova metoda pravilno primeni, lovac može uspešno uloviti srndaća i uživati u ovom prekrasnom trofeju.

Kalibri za lov Srndaća

U lovu na srndaća koriste se različiti kalibri pušaka, a najčešće se koriste kalibri koji su dovoljno jaki da mogu isporučiti adekvatnu količinu energije za zaustavljanje srndaća. Također, važno je da se koristi adekvatan kalibar u skladu s propisima i zakonima o lovu u određenom području.

Najčešće preporučeni kalibri u lovu na srndaća su 243 Winchester, 6,5 Creedmoor. Ovi kalibri su popularni među lovcima zbog svoje preciznosti, snage i brzine, a pogodni su za lovačke situacije na većim udaljenostima.

Kalibar .243 Winchester je popularan izbor za lov sa čeke na ovu vrstu divljači zbog svoje velike brzine, preciznosti i snage. Ovaj kalibar pruža dobru ravnotežu između brzine, preciznosti i energije, što ga čini prikladnim za lovačke situacije u kojima se srndaći nalaze na udaljenosti od 200-300 metara.

Kalibar 6,5 Creedmoor također je popularan izbor među lovcima. Ovaj kalibar je dizajniran posebno za precizno gađanje na velikim udaljenostima, a pruža i dovoljno energije za zaustavljanje divljači. Ovaj kalibar je također relativno lagan, što ga čini prikladnim za nošenje tokom lova.

Optički nišani

U ovom lovu, najčešće se koriste optički nišani, kako bi se osigurala preciznost i uspešnost lova. Optički nišani omogućuju lovcima da precizno ciljaju i pogode cilj na većim udaljenostima.

Kod odabira optike za lov na šumskog princa, važno je uzeti u obzir faktore poput kvaliteta optike, uvećanja i veličine objektiva. Kvalitetna optika omogućava jasnu i oštru sliku, čak i u uslovima slabog osvetljenja, a veličina objektiva određuje količinu svetlosti koja ulazi u optički sastav.

Najčešće korišćena uvećanja na optikama su 3-9x i 4-12x. Ova uvećanja omogućuju lovcima da precizno ciljaju na različitim udaljenostima, ali su dovoljno fleksibilna za brzo ciljanje u nepredvidljivim situacijama. Neke optike takođe imaju podesivu paralaksu, što omogućava precizno ciljanje na različitim udaljenostima.

Na ovom LINKU možete pogledati neke od modela.

Uz optičke nišane, neki lovci takođe koriste i druge vrste optičkih pomoćnih uređaja, poput daljinomjera. Daljinomjeri se koriste kako bi se precizno odredila udaljenost do cilja, što omogućava lovcima da precizno prilagode ciljanje i osiguraju uspešan pogodak.

Odeća u lovu na Srndaća

Pri odabiru odeće za lov na srndaće važno je uzeti u obzir faktore poput udobnosti, sigurnosti i kamuflaže. Lov na šumskog princa obično se odvija u mesecima kada sve cveta, pa je zato važno odabrati odeću koja će vas zaštiti od rose, vetra i kiše.

Jedna od ključnih karakteristika odeće za lov na srndaća je kamuflažni uzorak koji omogućuje
lovcima da se prikrivaju i ostaju neprimećeni od životinja. Kamuflaža se razlikuje zavisno od godišnjeg doba i okruženju u kojem se odvija lov, pa se preporučuje odabrati odeću sa uzorcima koji odgovaraju okolini.

Udobnost odeće takođe je važna. Lov na srndaće obično zahteva hodanje kroz šumu i teren, pa se preporučuje odabrati lagane i prozračne materijale koji neće ograničiti kretanje. Odeća bi
takođe trebala biti dovoljno topla da vas zaštiti od hladnoće, ali ne bi smela biti preteška ili pretopla da bi se izbeglo znojenje.

Uz navedene faktore, preporučuje se nošenje odeće koja štiti od uboda insekata i grana. Čizme s
dubokim profilom i otpornim na vodu su takođe preporučljive, posebno u uslovima kiše.

Ukratko, pri odabiru odeće za lov na srndaće treba uzeti u obzir faktore poput kamuflaže, udobnosti, sigurnosti i praktičnosti, kako bi se osigurao uspešan i siguran lov.

Bez čega ne smete u lov na Srndaća

Da li znate da je oslonac za pucanje neophodan za lov na srndaća? Jedan od najprodavanijih i najpopularnijih modela je lovački tronožac za pucanje, tačnije model FieryDeer, koji se izdvojio kvaliteta i po tome što pomaže kod besprekorne preciznosti pri gađanju i veoma malog procenta ranjavanja divljači.

Tronožac je podesive visine, brzo i jednostavno se postavlja. Prilagođavanje terenu je još jedan benefit ovog proizvoda koji mnogo znači lovcima. Možete ga koristiti i u klečećem i u stojećem položaju. Pogodan je za nošenje i ne stvara buku pri rasklapanju, gotovo je nečujan. 

 Ima još jednu namenu – V oslonac može pružiti zaštitu vašem oružju, a kada se skine, može se koristiti kao stalak za kameru.

Zaključak

Lova na srndaća zahteva posebnu pažnju, budite tihi, prilagodite se okolini, koristite prirodne zaklone, lovite u ranu zoru ili kasno navečer, koristite vetar u svoju korist.

Zaprati
Obavesti o
1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Vlado Tkalčić
1 godina pre

Površan amaterski tekst potpuno nedorečen. Mislim da je dobar dalekozor potrebniji od tronošca. Držim da je 6,5 Cred, potpuno novi kalibar u lovištima za kojeg mnogi nisu ni čuli, a kamoli da ga imaju. Postoji čitav niz jako dobrih srnećih kalibara koji nisu ni spomenuti?

Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!