Sudbonosno vreme za lovstvo

Tabela sadržaja

Lovstvo

Skupštine CIC-a u Beogradu 2007

U ovo, za srpsko lovstvo sudbonosno vreme, molim Vas da mu omogućite da sa nekoliko redova ispričam kako je protekao uvodni deo redovne skupštine CIC-a u Parizu maja ove godine.

Neki od razloga su i Vaš uvodnik u poslednjem broju Lorista t.j. osvrt na organizaciju skupštine CIC-a u Beogradu 2007. na čemu sam Vam jako zahvalan. Novi komentari Nacrta zakona o divljači i lovstvo takođe su vredni pažnje jer upozoravaju do čega može da dovede loš zakon iz nesumnjivo važne oblasti koja prevazilazi granice Srbije. Kad bi se takav tekst zakona iz delokruga zaštite prirode i njenih resursa našao pred recimo francuskim parlamentom, njegov predlagač bi odmah bio lišen mogućnosti da se ikada više bavi tim poslom. Na žalost, umesto da se autor svih konsultovao sa našim Savezom, on potvrđuje da je politika iznad struke i nacionalnog interesa.

Lovstvo - Pariska skupština

Pariska skupština je otvorena simpozijumom Održiv lov: Strategije i Okviri za budućnost. Skupu se nakon pozdrava predsednik CIC-a Ditera Šrama, obratio predsednik Francuske delegacije Viktor Šerer, podsećajući na vreme kada CIC osnovan i kada je postao organizacija čijim su stopama krenuli mnogi drugi. Tridesetih godina prošlog veka osnivači nisu koristili termin održiv razvoj ali su već tada dobro znali da će budućnost lovstva zavisiti od racionalnog korišćenja habitata i efikasne zaštite divljači. Danas je svima – i političkim liderima i naučnicima i ekolozima a pre svih i lovcima – jasna neraskidiva veza opstanka lova i održivog korišćenja biodiverziteta. Svest da je to tako danas je naglasio i gospodin Šerer, doprla i do najšire javnosti. Francuska ima 1,3 miliona lovaca organizovanih u preko 80.000 lovačkih društava, lov sa 23.000 radnih mesta i ukupnim prometom od 2.3 milijarde evra obezbeđuje zavidan uticaj na društvo. Pa ipak rekao je on, Francuska je od 1975 izgubila gotovo milion lovaca i to je razlog za mnogo čvršće povezivanje i međunarodnu saradnju između lovaca različitih zemalja.

Lovačka optika Vortex Crosfire II 3-9×40

Ponudu možete pogledati ili izvršiti narudžbinu klikom na dugme 

Mišljenja čelnih ljudi iz sveta lovstva

Dr. Fransoa Švarcenbah iz Švajcarske govorio je o istorijskoj pozadini lovstva u svojoj zemlji koji je za njegove zemljake pre svega NEOTUĐIVO demokratsko pravo u okviru lovnog sistema koji on naziva „vrlo efikasnim“. Njihova krovna organizacija se zove „ChasseSuisse“ i okuplja 30.000 članova. Ova organizacija hoće da pomogne lovstvo i društvima izvan granica Švajcarske.

Dr. Dik Pots iz Velike Britanije je predstavio strukturu lovnih organizacija među kojima Britanski Savez za streljaštvo i zaštitu okuplja najviše članova inače potpuno posvećenih borbi protiv „Zaštitnika prirode“.

Prof. Jonesku je govorio o sistemu gazdovanja lovstvom u istočnoj Evropi gde i dalje važnu ulogu imaju resorna ministarstva uzimajući za primer Bugarsku, Poljsku i Rumuniju.

Na kraju je uzeo reč i Martin Hejsgard generalni sekretar Nordijskog Lovačkog Saveza sa preko milion članova iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Od svih evropskih zemalja Skandinavija ima ubedljivo najveći broj mladih i žena lovaca. Nigde se na lovstvo ne gleda tako pozitivno kao u ovim zemljama što je deo kulturnog identiteta ovih naroda. Glavna strategija vlada ovih zemalja je pre svega korist i dobit ne samo za lovstvo već i čitavo društvo.

Sudbonosno vreme

Pa šta zapravo naši pisci zakona hoće? Da nas ukinu? Da se zakonito lovom mogu baviti samo milioneri? Interesuju li se za zakone iz evropskih ili drugih država? Da li smo im dali mandat za to ili naprotiv da unapređuju lov za opšte dobro kao sav normalan svet kako sam pokušao da predstavim  čitaocima Lorista? Vreme pred lovcima Srbije nije vreme u kome sme da se ćuti ili da se povremeno oglasimo sa stranicama štampe koju samo mi kupujemo i čitamo. Vreme je da se predlagači ovakvih „zakona“ nateraju da predlažu zakone koji su od koristi za društvo za šta i valjda primaju platu. Ukoliko su to zaboravili, hajde da ih predvođeni savezom, pod hitno podsetimo, ima nas bar 90.000.

Predsedniku CIC-a Diteru Šramu sam predstavio detalje iz predloga Zakona koji, između ostalih gluposti divljač tretira kao i svaku drugu robu a odnose u biodiverzitetu prepušta tržištu? On će se u najkraćem roku obratiti državnom vrhu pismom u kome će izraziti krajnju zabrinutost ovakvim zakonskim rešenjem i posledicama njegovog usvajanja. Lovstvo na izdisaju.

Takođe tekst o tome da li su lovci amoralne ubice od Miše Perovića možete pročitati na sledećem linku.

Misa Perovic

Misa Perovic

Zaprati
Obavesti o
1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Slavča
1 godina pre

Mislim da naše lovstvo ide u zaborav. Loviće samo tajkuni i oni bližnji njima. Ovo se može naslutiti po poslednjem konkursu za dodelu lovišta, on je probni balon za nedaće u lovstvu. poznato je kako su državna lovišta (lovišta Srbija šume) dodeljivana privatnim licima. Ne iznenađuje me da će sledeća dodela biti “rasparčavanje” lovišta kojima sada gazduju lovačka udruženja. ( Ni lovačka udruženja, ni lovačke saveze izgleda nije briga ko će gazdovati lovištem. Bitne su im funkcije i ako mogu da se okoriste, finansijski ili politički). Da se više pita struka sa terena (direktni radnici u lovstvu), a ne samo struka iz fotelje, i da svi sarađuju na izradi Zakona možda bi bilo drugačije. Ovako, plašim se da će sledeća dodela lovišta biti pogubna za lovstvo Srbije.

Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!