Učešće žena u lovnim aktivnostima

Tabela sadržaja

Jedan od problema u lovačkoj zajednici Srbije jeste sve manje učešće mlađe populacije u lovnim aktivnostima. S obzirom da postoji tendencija smanjenja broja lovaca u Srbiji, podjednako zabrinjava činjenica da je prosečna starost lovaca u Srbiji u porastu. 

Sve viša starosna dob lovaca

Prema zvaničnim statističkim podacima Lovačkog saveza Srbije, prosečna starost lovaca početkom 80-ih godina prošlog veka bila je 43,8 godina. 2007. godine 47,2 godine, a poslednjih godina ova prosečna starost lovaca je preko 50 godina. Tokom poslednjih 35 godina, broj lovaca u najmlađim kategorijama od 18 do 40 godina je u opadanju, a povećan je udeo najstarijih lovaca. Trendovi smanjenja broja lovaca u 2020. godini u odnosu na 1985. godinu odražavaju drastično manji udeo mlađe populacije. 

Žene i lov

S druge strane, uočava se sve češće angažovanje žena u lovnim aktivnostima i lovnom sektoru u Srbiji. Međutim, njihovo učešće u ukupnom broju lovaca je i dalje veoma malo, mnogo manje nego u mnogim evropskim zemljama. 

Srbija ima manje od 1% (0,5%) lovkinja – što je oko 360 lovkinja, ali nisu sve aktivni lovci. Ako se pogledaju podaci drugih zemalja, može se uočiti da je udeo žena u lovstvu značajno veći. Žene su najaktivnije u lovu u skandinavskim zemljama. U Norveškoj žene čine čak 12% ukupne lovačke populacije, u Finskoj 6,1%, u Danskoj 5,7%, a u Švedskoj 5,3%. U ostalim delovima Evrope, žene su najbrojnije u Nemačkoj (10%), Austriji (7,5%), Velikoj Britaniji (6,5%) i Švajcarskoj (5%). Najmanji procenat žena koje love je u Srbiji, Hrvatskoj (0.6%) i Bugarskoj (1,3%). (*svi podaci su preuzeti sa zvanične baze podataka FACE-a).

Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, učešće žena u lovnim aktivnostima je veće u odnosu na Evropu. Lovstvo među ženama SAD-a bilo je veoma popularno krajem devedesetih godina prošlog veka, nakon čega je broj žena lovaca blago opao i danas tamo aktivno lovi oko milion lovkinja. Kako bi povratili interesovanje žena za lovom, određeni broj nevladinih organizacija i ženskih lovačkih udruženja intenzivno radi na promociji lovstva među ženama, naročito među mlađim starosnim kategorijama. NJihova istraživanja su pokazala da žene koje su odrasle u ruralnim predelima mnogo češće se bave lovom nego žene iz urbanih delova zemlje, kao i da najveći procenat žena počinje da se bavi lovom pod uticajem muškaraca.  Oni sugerišu da je za povećanje broja žena u lovstvu, veoma značajno veće podsticanje muškaraca da u lov povedu svoje supruge, ćerke i rođake.

Za razliku od Evrope, u SAD najveći broj žena pripada ženama iz ruralnih krajeva. Najveći broj žena u lovstvu su u onim državama SAD u kojima su žene nešto nišeg nivoa obrazovanja i gde su prihodi po glavi stanovnika manji. S druge strane u Evropi, kako pokazuju pojedina istraživanja, veće je učešće žena u državama u kojima veći procenat žena ima više obrazovanje i u kojima su veći prihodi po glavi stanovnika, što sugeriše da učešće žena u lovu može biti vezano i za društveni status. 

Lovkinje u Srbiji

Lovkinje u Srbiji, kao i u drugim evropskim zemljama, organizovane su kroz ženske lovačke klubove. Srpski damski lovački klub „Artemida“ osnovan je 2013. godine u Zemunu, a danas sa svojih 38 članica koje imaju pravo da nose oružje i poseduju lovnu kartu predstavlja najveću organizacija žena lovaca na Balkanu. 

„Artemida“ je osnivač i organizator, sada već tradicionalne, međunarodne manifestacije „ARTEMIDA KUP“ koja okuplja lovkinje iz svih zemalja u regionu, a pre svega Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, Bugarske itd. Pored „Artemida Kupa“ organizator je i memorijalnih kupova u lovnom streljaštvu u spomen na rano preminule članice kluba. 

Članice „Artemide“ se rado odazivaju na mnogobrojne lovno-kinološke manifestacije i takmičenja u streljaštvu koja organizuju lovačka udruženja i Savezi, uključujući i državno prvenstvo SV. Hubert gde članice „Artemide“ godinama unazad ostvaruju veoma zapažene rezultate. Sve članice Kluba članovi su svojih matičnih lovačkih udruženja gde love i obavljaju sve poslove i obaveze koje podrazumeva odgovorno gazdovanje jednim lovištem. Posebnu pažnju „Artemida“ poklanja negovnju lovačke kulture i lovačkog kodeksa.

Milosava Matejević

Prof dr Milosava Matejević Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu - Katedra za lovni turizam. Predsednica SDLK "Artemida".

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!