Za uspešan lov Srndaća važan je izbor kalibra

Tabela sadržaja

municija za lov srndaca

Lov srndaća

Lov srndaća – nova lovna sezona počinje ovim atraktivnim lovom. Lov srndaća se uglavnom organizuje kao pojedinačni lov ili (što je retkost) u manjim grupama. Ključna figura u lovu na srndaća jeste lovočuvar ili lovnik koji treba da odlično zna stanje u lovištu, odnosno na terenu na kojem će se konkretan lov održati. To znači da lovočuvar zna kretanje divljači u lovištu, da zna broj jedinki i, što je za lov srndaća najvažnije, da zna približnu trofejnu vrednost svakog grla srndaća (od trofejne vrednosti bitno zavisi visina cene odstreljenog grla).

lov na srndaca ivan andrejic
Lov na srndaća Andrejić Ivan i Neša Kotlaja

Odabir kalibra

Kod lovaca (naročito mlađih) često postoji dilema oko izbora kalibra lovačkog karabina za odstrel srneće divljači. Većina iskusnih lovaca izabraće neki iz grupe malih kalibara (222 Remington, 223 Remington, 22-250, 243 Winchester, 25-06, 6,5×65…) a najpre 243 Winch. Lovci skromnijih mogućnosti će se rado opredeliti za karabin srednjih ili tzv. univerzalnih kalibara (7×64, 270 Winch. 7 mm Rem. Mag. 7,62×39, 308 Winch. 300 Winch. mag. 30×06, 8×57 JS…) sa dobrim odabirom municije uspeh u lovu neće izostati. (Izbor autora je 7×64).

Faktori uticaja na odabir kalibra

Postoji niz faktora koji će navesti lovca za koji kalibar da se opredeli. Jedan od faktora jeste u kakav lov će najčešće ići (pretragom terena ili čekanjem), kakav optički nišan poseduje, da li je lov u brdsko-planinskom terenu ili u ravnici i td.

Bez obzira na kalibar, preporučena daljina za uspešan odstrel je do 150 m, a za izuzetno iskusne i veoma dobre strelce do 250 m. Ovo je bitno radi poštovanja lovačke etike i izbegavanja gubitka divljači ranjavanjem, koja se može udaljiti i više stotina metara i uginuti u mukama. 

Svakako je za uspešan lov važan dobar pogodak, bez obzira na kalibar i izbor zrna, a do toga se dolazi obaveznim upucavanjem lovačkog karabina na strelištu i to municijom koja će se koristiti u lovu, po mogućstvu svaki put pre odlaska u lov.

Podsećanja radi, evo i izvoda iz Zakona o divljači i lovstvu:  

 „Zabrane u korišćenju oružja i municije 

Član 77.

 Zabranjeno je loviti:

 1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g; 

2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;

3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g; 

4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.“

ZAKON o divljači i lovstvu („Službeni glasnik RS“, br. 18 od 26. marta 2010, 95 od 8. decembra 2018 – dr. Zakon)

Duško Ilić

Duško Ilić

generalni sekratar NAOS-a ( Nacionalna asocijacija za oružje Srbije)

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!