Uvodni tekst prirucnika o izgledu i snazi u poenima CIC trofeja jelena razlicite neto tezine rogovlja

Tabela sadržaja

Za razliku od ranijeg perioda kada se u lovnom turizmu naplata trofeja jelena zasnivala na broju poena CIC koje bi trofej osvojio nakon otkuvavanja i ocenjivanja od strane stručne komisije, već duže od jedne decenije u lovnom turizmu se naplata jelenskih trofeja vrši pre svega na osnovu težine rogovlja posle otkuvavanja trofeja.

 To jeste znatno jednostavnije i za lovca-turistu i za korisnika lovišta ali i dalje znatan broj lovaca, pogotovo oni mladih i nedovoljno iskusnih ne zna kako može izgledati trofej jelena od na primer 4,01 do 4,50 kilograma neto težine (težine trofeja posle otkuvavanja, prosušivanja i odbijanja CIC formulom za ocenjivanje propisanih 0,7 kilograma) te na osnovu toga izabrati težinsku kategoriju trofeja za koji su zainteresovani.


Iz navedenog razloga sam na osnovu svoje 45 godina sakupljane foto arhive jelenskih trofeja sačinio ovaj priručnik u kome su fotografije jelenskih trofeja (otkuvanih ili u koži) složene po težinskim kategorijama od po 0,5 kg razlike počev od šilaša i jelena sa neto težinom rogovlja do 2,00 kg pa sve do jelena sa rogovljem neto težine 10,01 i više kilograma što je ukupno 19 različitih težinskih kategorija. 

Uz svaki trofej je dat i broj CIC poena kojim je ocenjen tako da se i u tom pogledu može dobiti neka orijentaciona slika i o broju poena koje jelenski trofej određene težinske kategorije može osvojiti mada će se zapaziti da taj broj poena u pojedinim kategorijama može znatno da varira jer sama težina rogovlja kod ocenjivanja jelenskih trofeja nije toliko presudna kao što je to na primer kod ocenjivanja srnećih trofeja već i drugi elementi (dužine, obimi, broj parožaka ukupno i u krunama i dr.) imaju veoma značajnu ulogu.

 
Nadam se da će ova „slikovnica“ biti od koristi lovcima. Zahvaljujem se na svim eventualnim primedbama i dopunama koje ću rado ugraditi u neko buduće prerađeno i dopunjeno izdanje ovog priručnika.

Mihajlo Hadži-Pavlović

Mr. Mihajlo Hadži-Pavlović

Zaprati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Možda će te i ovo zanimati

Budite u toku sa lovačkim novostima, pridružite se viber grupi Lovački Magazin!